Σχετικά

Η βασική καινοτομία του ΚΟΤΙΝΟΣ έγκειται στην παραγωγή ελαιόλαδου από εκπυρηνωμένο καρπό και στην ανάπτυξη μια βελτιωμένης διαδικασίας παραγωγής ελαιόλαδου που θα επιτρέπει την πλήρη αξιοποίηση των παραπροϊόντων της παραγωγικής διαδικασίας με αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους παραγωγής και την αύξηση των εσόδων των ελαιουργικών επιχειρήσεων.

Επιπλέον καινοτομικά στοιχεία του έργου, θα αποτελέσουν, ο πλήρης χαρακτηρισμός και η αξιοποίηση του κουκουτσιού ως στερεό καύσιμο, ο χαρακτηρισμός και η χρήση της πούλπας της ελιάς ως ζωοτροφής, η επεξεργασία των συγκεκριμένων υγρών αποβλήτων με τεχνικές χημικής οξείδωσης και ηλιακής απόσταξης ώστε να χρησιμοποιηθούν ως αρδευτικό νερό.

Θα δοκιμασθεί η παραγωγή ελαιόλαδου μετά από εκπυρήνωση του καρπού των διαφορετικών ποικιλιών και θα χαρακτηρισθούν τα ελαιόλαδα για τα βασικά χημικά χαρακτηριστικά (οξύτητα, Κ282, Κ270, αριθμός υπεροξειδίων, σκουαλένιο, τοκοφερόλες), για την παρουσία βιοδραστικών ουσιών (ελευρωπαΐνη, υδροξυτυροζόλη, τυροζόλη και παράγωγα), για τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και για τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Θα καλλιεργηθούν συνολικές εκτάσεις 3 στρεμμάτων σε Κρήτη/Ηλεία/Λέσβο, θα συλλεχθεί ελαιόκαρπος διαφορετικών ποικιλιών και θα παραχθεί ελαιόλαδο μετά από εκπυρήνωση και με τον συμβατικό τρόπο σε ελαιοτριβεία των περιοχών. Η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί για 2 έτη. Συνολικά, θα συλλεχθούν 120 δείγματα λαδιού, 30 δείγματα πούλπας, 30 δείγματα κουκουτσιού, 30 δείγματα υγρών αποβλήτων (ΥΑ). Θα πραγματοποιηθούν πειράματα επεξεργασίας ΥΑ με διεργασίες προηγμένης οξείδωσης και ηλιακής απόσταξης.

Παράλληλα, θα χαρακτηρισθεί το κουκούτσι ως προς το θερμικό περιεχόμενο και θα διερευνηθούν οι ιδιότητες καύσης του. Θα μελετηθούν τα χαρακτηριστικά της πούλπας και θα διερευνηθεί η δυνατότητα χρήσης της ως ζωοτροφή. Θα εφαρμοστεί χημική οξείδωση στο υγρό απόβλητο της παραγωγικής διαδικασίας καθώς και ηλιακή απόσταξη ώστε το ανακτημένο νερό να χρησιμοποιείται για άρδευση ελαιώνων.

Το έργο θα επιτρέψει την ανάπτυξη μιας βελτιωμένης διαδικασίας παραγωγής ελαιόλαδου με υψηλή διατροφική αξία και τιμή, συμβατή με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας.